EUROPSKE SNAGE SOLIDARNOSTI – Briga o okolišu i solidarnost prema osobama u potrebi
22. listopada 2020.

Volontiranje tijekom COVID – 19 pandemije

Možda smo mislili da volontiranje i pandemija ne mogu stajati u istoj rečenici te da isključuju jedno drugo.

Novonastala situacija s pandemijom koronavirusa počela je mijenjati našu svakodnevicu, posljedično i aktivnosti volonterskog tipa

Nove mjere i ograničenja, koja imaju za cilj zaštiti nas od ovog nepoznatog virusa, primijenjena su na svim razinama, kako u lokalnim zajednicama tako i diljem cijelog svijeta.

Međutim, nove okolnosti koje su nam, nažalost, oduzele neke od naših sloboda, također su otvorile nove prilike za djelovanje u zajednici. Mnogi građani su se samoorganizirali i u svojem stambenom bloku ili susjedstvu nude svoje volonterske usluge čiji su korisnici pretežito starije i nemoćne osobe te osobe s invaliditetom, ali i oni građani koji su radi kontakta sa zaraženim osobama u samoizolaciji. Volonteri odlaze u kupovinu i dostavljaju namirnice osobama iz rizične skupine od obolijevanja, nude prijevoz tih osoba do zdravstvenih ustanova ili na neka druga važna odredišta, pružaju usluge obavljanja administrativnih obveza poput odlaska po liječničku dokumentaciju ili preuzimanje lijekova i mnoge druge koje su na usluzi onima koji u ovim trenutcima nisu u mogućnosti samostalno ispuniti svoje osnovne potrebe bez da ugroze svoje zdravlje.

Poštivanje svih donesenih mjera ograničilo je i izravan kontakt s korisnicima humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“ koji koriste usluge smještaja za vrijeme svog liječenja daleko od topline vlastitog doma. No, pronašli smo način i u ovoj situaciji, misleći na očuvanje zdravlja svih nas, kako biti blizu našim korisnicima i pružiti im volontersku podršku. Osim, svakodnevne dostave namirnica i higijenskih potrepština na ulaz smještajnih kapaciteta na 7 različitih lokacija, prijevoza korisnika u prethodno dezinficiranom vozilu do zdravstvenih ustanova gdje se odvija njihovo liječenja.

Osnovali smo “HUMH telefonski kafić”, telefonsku podršku kako bi osjećaj usamljenosti bio što kao i strah i drugi slični negativni osjećaji koji mogu biti prouzrokovani osobnim životnim i zdravstvenim poteškoćama koje su dodatno produbljene u ovim teškim okolnostima. Također, za korisnike niže dobne skupine koji vode svoje životne borbe u bolnicama, organizirali smo volontersku aktivnosti snimanja audio materijala s pričama za djecu i bajkama, kako bi ih zaštitili od negativnih utjecaja informacija koje nas danas obasipaju te im dopustili da uz bajkovite tekstove nastave maštati

Ovo su samo neki od načina na koje smo nastojali održati aktivnosti volontiranja, ali i dokaz da ni ograničenja poput tjelesne distance ne mogu uskratiti volju i želju za činjenjem dobrih dijela.

Našu lokalnu zajednicu, Grad Zagreb i okolicu, potresao je još jedan nemili događaj, potres, koji je uz svu ljudsku i materijalnu štetu, donio i valove spontanih volonterskih akcija koje su uz sve organizirane javne resurse bili ključan čimbenik u omogućavanju sigurnosti i skrbi o nepogodom najpogođenijim sugrađanima. U potresu su nažalost stradali i uredi i neki od smještajnih kapaciteta udruge, pri čemu sunaša najveća snaga ponovno bili vrijedno volonteri koji su tjednima pomagali uiznošenju namještaja,čišćenju prostora nakon sanacije, unošenju namještaja i ponovnom uređivanju ureda i smještajnihkapaciteta koji su ponovno zasjali starim sjajem.S dolaskom boljih vremenskih uvjeta pokrenuli smoivolonterskeakcije čišćenja i uređenjai ostalih smještajnih kapaciteta.

Suživot s pandemijom i posljedicama elementarne nepogode pun je nepoznanica i neizvjesnosti, no jedno je sigurno–građani svojim djelima pokazuju da puno više promišljaju o potrebama bližnjih, kao i o kvalitetnom provođenju vremena. Jedan mali, ali opaki virus, uči koliko je naše vrijeme ograničeno te daje ono najsnažnije na što se možemo osloniti u najtežim vremenima solidarnost i zajedništvo.

U ovim vremenima, naš slogan “Pomozimo zajedno” mnogima je razumljiviji nego ikada do sada.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *