KORIZMA
4. ožujka 2022.
ODGOJ ZA VOLONTIRANJE: Učenje volontiranja
27. travnja 2022.

Što za mene znači zdravlje?

Doctor holding a paper written World Health Day

Postavlja se pitanje što je za današnjeg suvremenog čovjeka zdravlje. Čovjek je sazdan od tijela, duha i duše. Danas se naglasak stavlja na tijelo, stvara se kult tijela i čini se važnim da tijelo bude zdravo i da izgleda mlado bez obzira na starosnu dob. Tako se često na tijelo i fizički izgled troši previše koristeći razne vrste prehrane, dijete, vježbi i tretmana za pomlađivanje i uljepšavanje.

Smatram da je čovjek sadašnjice previše usmjeren na svoje tijelo i fizičku ljepotu potiskujući svoje druge dvije stvarnosti, duh i dušu.

Duh i duša su dvije stvarnosti koje se nadopunjuju i povezuju. One su nutarnji prostor svake osobe. Duh je sveukupnost psihičkih procesa, karaktera ili mentaliteta. Odnosi se na duhovnu dimenziju pojedinca i samog Boga. Duša je nematerijalna komponenta čovjekova života. Ona je unutarnji princip tijela.

Kršćansko poimanje zdravlja ne promatra zdravlje kao stvarnost u sebi nego uvijek u odnosu na sveukupnost čovjekova života i spasenjsku  eshatološku perspektivu.

Biblija ne govori o potpunom tjelesnom zdravlju čovjeka nego promatra složenost čovjeka kao osobe u tjelesnom, duhovnom i duševnom aspektu. Smatram da se čovjeka treba promatrati kao otajstveno biće koje je usmjereno na svog Stvoritelja koji je cilj čovjekova života. Bog je stvorio čovjeka i čovjek kao Božje Stvorenje je zauvijek povezan sa svojim Stvoriteljem. Stvoritelj mu je dao sve pa i zdravlje.

Zdravlje se iz kršćanskog gledišta ne ograničava samo na ovozemaljski aspekt čovjekove egzistencije nego biva prošireno na vječnu ili eshatološku dimenziju čovjekova postojanja. Zdravlje je trajna čovjekova čežnja u ovozemaljskom životu posebno u bolesti, no ta punina se ostvaruje u vječnosti gledajući lice svog Stvoritelja. 

Osobno smatram da se uzaludno usmjeriti samo na tijelo i fizički izgled. Tijelo i fizički izgled su prolazni, no duh i duša su naš unutarnji svijet i pokretač. Naravno, dužni smo se brinuti o vlastitom tijelu no, više vremena trebamo posvetiti svojem unutarnjem životu. Također, smatram da je ključno pronaći svoj način unutarnjeg zadovoljstva. Ja sam svoje ispunjenje pronašla u osobi Isusa Krista, u razgovoru s njim. On je moje zdravlje i sve moje.  

Cijenimo i čuvajmo svoje zdravlje kako se ne bi narušilo, ali ne zaboravimo da je duh uvijek jači od tijela zato budimo duhovno jaki i čuvajmo zdravlje na svim njegovim dimenzijama.

Tanja Milinović

Volonterka u Humanitarnoj udruzi “fra Mladen Hrkać” preko projekta “Most solidarnosti” Europskih snaga solidarnosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *