DOBITNICI NAGRADE „GORDANA JELIĆ“ KROZ GODINE – OSVRT ŽELJKE VUČKO KAO NAJBOLJE VOLONTERKE U RH U 2021. GODINI
26. studenoga 2022.
INKLUZIVNO VOLONTIRANJE – Izložba crteža našeg volontera Ivana Crnoje u prostorijama Zagrebačke županije
22. prosinca 2022.

Nika Željković i Dragica Jurčević najbolje volonterke u 2022. godini

5. prosinca 2022., Zagreb – Danas, na Međunarodni dan volontera, humanitarna udruga „fra Mladen Hrkać“ je, već tradicionalno, objavila imena dobitnika volonterske nagrade „Gordana Jelić“ za 2022. godinu.

Najbolja volonterka u Republici Hrvatskoj je Nika Željković iz Karlovca, dok je najbolja volonterka u Bosni i Hercegovini Dragica Jurčević iz Viteza.

„Kad sam danas primila poziv da sam proglašena naj volonterkom godine, bila sam zbunjena i prva pomisao mi je bila da je možda gospođa pogriješila broj. Nisam sigurna niti jesam li sve točno čula od silnog uzbuđenja. Nakon poziva, prvo sam nazvala svoje doma, jer me poziv zatekao kod bake. Jako sam sretna i zahvalna što mogu volontirati s divnim volonterima, prijateljima u jednoj velikoj obitelji udruge “Jak kao Jakov”. Ovim putem želim i zahvaliti svima koji pomažu našim hrabrim djevojčicama i dječacima, svim štićenicima Udruge. Što reći nego hvala na ovome velikom priznanju zbog kojeg ću se truditi volontirati još i više,“ izjavila je Nika Željković (23), dobitnica nagrade „Gordana Jelić“ za najbolju volonterku u Republici Hrvatskoj u 2022. godini

Nika, pomoćna slastičarka po struci, je nezamjenjivi kotač u udruzi „Jak kao Jakov“ gdje je kroz cijelu 2022. godinu redovito volontirala u brojnim aktivnostima koje udruga organizira i provodi. Njena pomoć i podrška u proizvodnim aktivnostima udruge je nemjerljiva posebice kad se uzme u obzir da u izradi suvenira i proizvoda koristi posebnu tehniku bojanja koju je kroz brojne redovne susrete sama osmislila, razvila i usavršila. To rezultira visoko kvalitetnim gotovim proizvodom koji služi kao temelj za prikupljanje sredstava za rad udruge, a s obzirom na to da je riječ o cijenjenom ručnom radu donatori im se redovito vraćaju. Zbog zdravstvenih komplikacija u ranom djetinjstvu, Nika odmalena ima brojne prisutne poteškoće u razvoju i ponašanju što prati dijagnozu ADD (poremećaj deficita pažnje), no ništa od toga ju nije spriječilo da dokaže sebi i svima da se uz veliki trud i podršku obitelji i škole da može postići sve što želi. Svjesna svojih ograničenja i izvanrednih sposobnosti, u svakoj aktivnosti ulaže veliki trud kako bi mogla biti od pomoći drugima ali i što sličnija onima koji nemaju nikakve teškoće i u kojima vidi uzor. Od prvog dana volontiranja, pa tako i kroz cijelu 2022. godinu, konstantno pokazuje snažnu volju za učenjem i radom. Njena posebnost je u tome što je unatoč poteškoćama i ograničenjima koji ju prate kroz život, postigla izuzetan uspjeh kroz volontiranje u udruzi u kojoj je pronašla svoje mjesto na kojem u potpunosti može iskazati svoju umjetničku crtu, visoku razinu poslovne etičnosti i izuzetnu empatiju prema oboljeloj djeci i njihovim obiteljima.

Za dobitnicu nagrade „Gordana Jelić“ za 2022 godinu u Bosni i Hercegovini izabrana je Dragica Jurčević.

Jedan telefonski poziv i riječi „izabrani ste Dragice za najboljeg volontera za 2022. godinu“ na trenutak me zanio, zatalasao moje misli. Sretna? Misao ode na cijelu ovu godinu, pa na prošlih deset godina davanja, volontiranja. Na sve osmijehe, suze, osobne tragedije, težinu življenja osoba na rubu materijale i zdravstvene egzistencije. Da, pomažemo ljudima, ali to je nešto što bi trebao svaki čovjek, svaki dječak, svaka djevojčica. Život me naučio da se sve promijeni u sekundi i da nitko od nas ne zna šta će se sutra desiti. Zato već sad pružite ruku svima kojima je potrebna. Takvih je svaki dan sve više stoga koristim i ovu priliku da pozovem sve mlade da se uključe, da pruže zagrljaj, ruku i osmijeh osobama u potrebi. Ovo priznanje doživljavam kao priznanje za udrugu „Svjetlo“ i kao nagradu za sav naš rad. Sretni i ispunjeni nastavljamo i dalje gaziti svojim  putem,“ istaknula je Dragica Jurčević (64), najbolja volonterka u Bosni i Hercegovini u 2022. godini.

Tijekom 2022. godine, Dragica je provela 900 sati dajući sebe, svoje vrijeme, znanje i vještine u organizaciji i provedbi brojnih aktivnosti u Udruženju građana „Svjetlo“ iz Viteza te u lokalnoj zajednici. Kroz svoje osobne križeve susretala se s brojnim potrebitima i odlučila da ne može ostati imuna pogotovo kad čovjek u svim tim teškim i neizvjesnim situacijama spozna krhkost i prolaznost života. Kao inicijator osnivanja i predsjednica udruženja, jednakom požrtvovnošću i radinošću pristupa svakoj aktivnosti udruge čiji cilj je osvijestiti i educirati javnost o brojnim važnim temama kao što su pomoć i podrška onkološkim bolesnicima i drugim osobama u potrebi, podrška osobama na rubu siromaštva, rano otkrivanje karcinoma dojke, briga o mentalnom zdravlju te prevencija ovisnosti. U ovoj godini je organizirala i sudjelovala u brojnim kreativnim aktivnostima kao što su bojanje pisanica za Uskrs, izrada čestitki i nakita za božićne blagdane te razne umjetničke humanitarne izložbe. Riječi kojima se vodi svaki dan su „nikad ne odustaj od svog cilja“, a te riječi su joj bile i najveća snaga ove godine tijekom pokretanja akcije za kupnju mamografskog uređaja za Dom zdravlja u Vitezu te organizacije velike humanitarne večeri, kao završnog događaja u sklopu ove akcije, na kojoj se okupilo više stotina osoba zahvaljujući čemu je prikupljen potrebni iznos. Sve što radi, radi s punim srcem, a životnim uzorom smatra svoju majku, čiji život su obilježili brojni križevi i gubici, a koja joj je uvijek govorila: „Što god da se dogodi, Bogu hvala. Nastavi živjeti i pomagati.“

„Svaki rad ustvari treba biti volonterski. Pa i onaj rad koji je najskuplje plaćen kada je oplemenjen volonterskim duhom dobiva kvalitetu koju samo duša i srce znaju. Oduševljenje i ljubav koji dolaze zajedno s volontiranjem daju i radu i radniku ljepotu. Volonterski rad vidim kao mjeru svakome ljudskome radu. U volonterskom radu važna je čudesna ljubav onih koji su spremni izići iz utvrda ljudske sebičnosti, straha, beskrajne samodostatnosti i pružiti ruku onome kome ruka treba. I što se tada dogodi? Najveći dobitnik kod svakoga volonterskoga rada jest sam volonter jer u tome radu čovjek dotiče Božju dobrotu i stiče kvalitete koje su u isto vrijeme i zemaljske i nebeske. Naime iz istoga duha s kojim se svaki volonter angažira, iz duha ljubavi, slobode, čudesne i kreativne samoinicijative dragi Bog nanovo stvara nebo i zemlju. U volontiranju čovjek postaje dio Božjega stvoriteljskoga plana u kojem i sam čovjek zajedno sa svojim Stvoriteljem sudjeluje u stvaranju svijeta. U volontiranju čovjek je najbliži onoj iskonskoj naravi svoga poslanja u svijetu. Volonteri su i nada i blagoslov svijetu. To su Nika i Dragica,“ poručio je fra Svetozar Kraljević, član Odbora za dodjelu nagrade i dopredsjednik humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać.

Javnost će biti pravovremeno obaviještena o datumu i mjestu održavanja dodjele nagrade „Gordana Jelić“ dobitnicama ovog vrijednog volonterskog priznanja za 2022. godinu.

Autorica statue nagrade „Gordana Jelić“ je akademska grafičarka i profesorica likovne kulture Iva Zeljko Pešorda.

Humanitarna udruga „fra Mladen Hrkać“ osnivač je Lokalnog volonterskog centra „Pomozimo zajedno“, a aktivnost izrade i dodjele nagrade provodi se u sklopu istoimenog projekta kojeg sufinancira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Republike Hrvatske.

—————————————————–

Više o nagradi „Gordana Jelić“

Humanitarna udruga „fra Mladen Hrkać“ na godišnjoj razini dodjeljuje nagradu “Gordana Jelić” istaknutim pojedincima iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine za sudjelovanje u organizaciji i provedbi volonterskih aktivnosti čime značajno doprinose poboljšanju kvalitete života korisnika ili općoj dobrobiti zajednice, aktivnom uključivanju građana u društveno odgovorna događanja te u konačnici razvoju humanijeg i solidarnijeg društva.

Dodjeljuje se s ciljem podizanja svijesti o značenju i vrijednosti volontiranja kao dobrovoljne aktivnosti koja pozitivno utječe na kvalitetu života pojedinca i zajednice u cijelosti, ali i na osobni i profesionalni razvoj volontera, čime u konačnici doprinosi razvoju solidarnijeg i humanijeg društva.

Nagrada nosi ime “Gordana Jelić” u čast preminule profesorice psihologije i pedagogije iz Širokog Brijega koja je svojim volonterskim angažmanom i inicijativama ostavila dubok trag u radu i djelovanju humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“. Profesorica Gordana Jelić je bila inicijator i začetnik provedbe modela pomoći putem trajnog naloga koji je danas temelj sigurnosti i stabilnosti udruge.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *