Origami radionica u Studentskom gradu
23. studenoga 2023.
U iščekivanju Božića – radost na kulinarskoj i kreativnoj radionici
12. prosinca 2023.

Najbolji volonteri u 2023. godini su Maja Andrić (RH) i Mateo Marić (BiH)

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera, 5. prosinca, humanitarna udruga „fra Mladen Hrkać“ je objavila imena dobitnika volonterske nagrade „Gordana Jelić“ za 2023. godinu.

U kategoriji Najbolji volonter/volonterka u Republici Hrvatskoj dobitnica je Maja Andrić dok je dobitnik ovog vrijednog volonterskog priznanja u kategoriji Najbolji volonter/volonterka u Bosni i Hercegovini Mateo Marić.

„Živjeti znači stvarati uspomene. A uspomene koje nosimo kroz život ostavljamo u nasljedstvo onima što ostaju iza nas. Sama nominacija za godišnju volontersku nagradu „Gordana Jelić“ za 2023. godinu meni je činila čast i ponos, a ne dobiti ju. Omogućili ste mi jednu od ljepših životnih uspomena, koju ću rado nositi kroz svoj život, a s ponosom ostaviti iza sebe. Želim se zahvaliti Mariji Luketa na nominaciji, želim se zahvaliti Humanitarnoj udruzi „fra Mladen Hrkać“ na prepoznavanju truda, zalaganja i ljubavi koju nosim u srcu za zajednicu u kojoj se moj život ostvaruje. Hvala mojoj obitelji bez koje naš projekt humanitarne akcije „24h bez kompromisa“ ne bi bio moguć. Hvala našim prijateljima, rodbini, poznanicima, gostima, svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ostvarivanju naših ciljeva. Već šestu godinu opremamo dječje odjele Opće bolnice Dubrovnik s potrebnim aparatima, a nadamo se da je to tek početak našeg djelovanja. Volontirati za mene znači živjeti. Biti u prilici pomoći, pružiti svoje vrijeme, znanje, ljubav, brigu za drugoga, biti dio zajednice i stvarati bolju budućnost znači ostvariti svoje postojanje. Volontirati znači biti ona promjena koju želiš vidjeti u svijetu. A svaki trenutak proveden u davanju sebe za druge, vječni je zapis sreće na srcu svakog volontera. Učinili ste mojoj obitelji, prijateljima, rodbini te meni veliku čast. U ime svih njih, a posebno svoje, svima Vam se duboko, iz srca, zahvaljujem,“ izjavila je Maja Andrić (38), dobitnica nagrade „Gordana Jelić“ za najbolju volonterku u Republici Hrvatskoj u 2023. godini.

Maja Andrić, kao kuharica i vlasnica obiteljskog restorana Konoba Veranda u Orašcu u Dubrovniku, svake godine od 2018., sa svojim suprugom Mirkom i ostalim članovima tima organizira humanitarnu akciju „24h bez kompromisa“ u sklopu koje neprekidnim kuhanjem u trajanju 24 sata s početkom u 6 sati ujutro prikupljaju donacije koje usmjeravaju za skrb o najmlađim pacijentima na dječjim odjelima u Općoj bolnici Dubrovnik te za druge potrebite u gradu i županiji. Tijekom ove akcije u studenom u 2023. godini, za dječje odjele u OB Dubrovnik kupljeni su uređaji u vrijednosti 12.500 eura. Kroz navedenu akciju je u proteklim godinama osigurana kupnja tri CTG uređaja, monitor vitalnih funkcija za nedonoščad, stol za reanimaciju novorođenčadi, pulsni oksimetar, monitor vitalnih funkcija za stariju djecu, infuzomati, EKG za djecu i druga pomagala koja su u bolnici s ciljem bolje skrbi za djecu i trudnice. Maja je i predsjednica humanitarne udruge Saudade koja je osnovana 2019. godine s ciljem stvaranja zajedništva u brizi za djecu jer kaže da su djeca ono najvrjednije što ostaje na ovom svijetu i zalog za budućnost. Prijelomni trenutak u Majinom životu je bio gubitak kćeri u dobi od 2 mjeseca i 1 dana kojoj je sa samo 20 dana života dijagnosticiran tumor leđne moždine. Morala je naći snagu za dalje, a jedini smisao u svemu je vidjela upravo u davanju sebe za druge pa je tako nastala akcija „24 sata bez kompromisa“. Akcija se priprema cijelu godinu, a u samoj akciji sudjeluje više do 50 ljudi. Maju opisuju kao odanu i predanu osobu koja bezuvjetno i beskompromisno vjeruje u dobro i pravi je primjer drugima kako u teškim situacijama nikad ne treba posustati.

Za dobitnika nagrade „Gordana Jelić“ za 2023. godinu u Bosni i Hercegovini izabran je Mateo Marić.

Izuzetno sam počašćen nagradom koju sam dobio. Zahvaljujem na prvom mjestu dragom Bogu na prilici da mogu biti dionik dobra zajedno sa svojim kolegama, zahvaljujem svojoj obitelji i prijateljima bez čije podrške ni jedna akcija ne bi bila uspješno realizirana. Posebno hvala dobročiniteljima koji su poseban dio mozaika dobrote. Nadam se da sam svojim radom i djelovanjem na terenu dao svoj doprinos svojoj zajednici gdje živim. Uvijek sam se vodio citatom Sluge Božjeg Petra Barbarića koji glasi “Od svih puteva što vode u nebo, meni čini najkraćim i najjednostavnijim onaj u kojem ispunjavamo svoje svakodnevne dužnosti”. Od srca vam se još jednom zahvaljujem i posebno sam ponosan što je nagrada stigla od vas, vas koji ste toliko dobra učinili i molim Boga da vas sve nagradi za dobro koje ste učinili i činite. Moram reći i da je ova nagrada još dodatni motiv i snaga da radimo još više i još bolje,“ istaknuo je Mateo Marić (30), najbolji volonter u Bosni i Hercegovini u 2023. godini.

Već više od 6 godina, nakon što je započeo život u novoj sredini u Vitezu, Mateo svaki slobodan trenutak provodi osmišljavajući različite društveno korisne inicijative kroz organizaciju i provedbu brojnih humanitarnih akcija i projekata s ciljem poboljšanja uvjeta života sugrađana u potrebi – od djece, obitelji slabog imovinskog stanja do starih, nemoćnih i bolesnih. Mateo je i inicijator osnivanja i predsjednik Hrvatske udruge mladih u Središnjoj Bosni kroz koju, uz navedeno, nastoji i animirati sve oko sebe da se uključe u stvaranje boljih uvjeta života u zajednici i šire. Od osnutka udruge 2018. godine, Mateo je organizirao pomoć za 230 obitelji slabog imovinskog stanja na području Središnje Bosne kojima su tijekom posjeta pomogli na različite načine – od paketa hrane i potrepština do lijekova i školskog pribora, ovisno o potrebama obitelji. Prilikom tih posjeta, uvidjevši stvarno stanje, inicirao je i renovaciju određenih prostorija u stambenim prostorima u kojima obitelji žive kako bi imali dostojne uvjete za život. Također, za više od 30 obitelji je organizirana redovita pomoć i podrška na način da se provede ugodno vrijeme s njima u njihovim domovima pri čemu se pruži podrška u nečemu što im je u tom trenutku potrebno – od prijevoza do liječnika do pomoći u kući, a za više od 12 obitelji se ususret zimskim mjesecima organizira nabava i dostava ogrjeva. U vrijeme uskršnjih blagdana, redovito sudjeluje u obilasku starih i nemoćnih osoba noseći im domaće kolače i ostale potrepštine, dok u vrijeme božićnih blagdana organizira pripremu i podjelu darova, više od 700 paketića svake godine, za djecu na području Viteza. Za Matea navode da je osoba koja je unijela niz pozitivnih promjena i pomaka u Vitezu i središnjoj Bosni te osoba koja svakodnevno dokazuje da mladi mogu biti istinski pokretači pozitivnih promjena i vala dobrote u društvenoj zajednici. Zahvaljujući svojoj posvećenosti, iskrenosti, marljivosti i vedrini duha ostavlja duboki trag na svakoj osobi koju susretne zbog čega ga mnogi korisnici pomoći doživljavaju kao čvrst, a nerijetko i jedini, oslonac u svojim teškim životnim situacijama.

Članovi Odbora za dodjelu nagrade, njih 5, na čelu s predsjednikom Odbora fra Svetozarom Kraljevićem, su se složili da je svake godine zadatak ocjenjivanja iznimno težak i zahtjevan jer svaka nominirana osoba na svoj način, vidljivije javnosti ili manje vidljivo, u okviru organizacije ili u najvećoj mjeri samoinicijativno, i to na različitim područjima, značajno doprinosi zajednici u kojoj živi i djeluje.

Javnost će biti pravovremena obaviještena o datumu i mjestu održavanja dodjele volonterske nagrade „Gordana Jelić“ dobitnicama za 2023. godinu.

Humanitarna udruga „fra Mladen Hrkać“ osnivač je Lokalnog volonterskog centra „Pomozimo zajedno“, a aktivnost izrade i dodjele nagrade provodi se u sklopu istoimenog projekta kojeg sufinancira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Republike Hrvatske.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *