Održana edukativna radionica za učenike Škole za medicinske sestre Vinogradska
19. travnja 2024.
Odgoj za volontiranje u Mariji Gorici
2. svibnja 2024.

Nacionalni program za razvoj volonterstva

Odlični rezultati  volonterskih aktivnosti – bilo da se radi o unaprjeđenju kvalitete života pripadnika ranjivih skupina, jačanju zajednice, stjecanju novih vještina, povećanju samopouzdanja, uštedi resursa za lokalnu samoupravu, podršci neprofitnim organizacijama, kreiranju kulture suradničke zajednice – traže od svih dionika svakodnevno donošenje velikog broja odluka na različitim razinama.

Kako bi svi dionici volonterskih aktivnosti što učinkovitije radili zajedno, važno je donijeti smjernice, koje će, u vrlo promjenjivim okolnostima u kojima živimo, biti okvir, u kojem će svi dionici djelovati u istom smjeru i ostvarivati puni potencijal volonterstva.

Od 2015. postoje napori da se kreira nacionalni program ili strategija za razvoj volonterstva, kada je započelo javno savjetovanje. Kako se radilo o izuzetno kompleksnoj strategiji, došlo je do zastoja. U međuvremenu su, na inicijativu Hrvatskog centra za razvoj volonterstva i zahvaljujući provedbi programa Radius V, izrađene smjernice za kreiranje javnih politika za razvoj volonterstva,  nadalje smjernice za razvoj lokalnih programa volontiranja, za gradove Split, Rijeku i Osijek, te su izrađene i smjernice za posebna područja volonterstava: inkluzivno volontiranje, odgoj za volontiranje i volontiranje mladih te za razvoj obiteljskog volontiranja.

Kliknite na sljedeći link da biste saznali više o sadržaju navedenih smjernica u kratkoj i preglednoj publikaciji nastaloj na programu Radius V.

Iako mnogi na volontiranje gledaju kao na spontanu aktivnost, ona je vrlo složena, uključuje, promociju, vrednovanje i motivaciju, stvaranje kulture volontiranja, dijalog s ključnim donositeljima odluka u zajednici, osnaživanje i potporu organizatorima volontiranja i volonterskim centrima.

Da bi volonterske aktivnosti mogle brzo odgovarati na potrebe zajednice, osigurati kontinuitet i ostvariti i zadržati visoku kvalitetu, važno je donijeti nacionalni program za razvoj volonterstva. Ovog su proljeća ponovo započele pripreme za njegovo donošenje. Taj korak će bitno ojačati suradnju volontera, organizatora volontiranja i lokalnih i regionalnih vlasti, kako bi volonterske aktivnosti još u većoj mjeri postale učinkovite i sastavni dio otpornosti i razvoja zajednice.

Članak je objavljen u okviru programa Lokalni volonterski centar „Pomozimo zajedno“, kojega, uz sufinanciranje Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, provodi Humanitarna udruga „fra Mladen Hrkać“.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *