Popis organizatora volontiranja koji su prošli edukacije LVC-a “Pomozimo zajedno”
19. siječnja 2022.
Što za mene znači zdravlje?
8. travnja 2022.

KORIZMA

Korizma počinje Čistom srijedom ili Pepelnicom, a završava na Veliki Četvrtak. To je razdoblje u kojem se kroz 40 dana postom, molitvom i intenzivnijem čitanjem Božje riječi pripremamo za najveći kršćanski blagdan Uskrs.

Korizma je dobila ime po latinskoj riječi quadragesima što znači četerdesetnica, što je u skladu s brojem dana koje je Isus proveo u pustinji, a povezano je i s brojem godina koliko je izraelski narod putovao u obećanu zemlju Egipat.

Na čistu srijedu ili Pepelnicu i na Veliki Petak zapovijedani je post i nemrs. Post za katolika znači uzeti samo jedan puni obrok u danu. Nemrs znači jesti tri uobičajena obroka, ali da to nije meso dok masno može biti. Ta dva dana Čista Srijeda ili Pepelnica i Veliki Petak je strogi post što znači da se jednom u danu konzumira jedan puni obrok do sita i nemrs ne jede se meso. Ostale petke uzimamo uobičajene obroke, ali se odričemo mesa i mesnih proizvoda. Post je obavezan za katolike od navršene 18. godine života do započete 60. godine života, dok nemrs obvezuje one koji su navršili 14 godina, osim ako je u petak svetkovina. Petak nije odabran slučajno – to je dan Isusove muke i smrti na križu.

Koje je značenje posta i nemrsa?

Post je vanjsko odricanje od jela i pića. Znak je unutarnje pokore kojem je cilj korjenito duhovno obraćenje i povratak Bogu svim srcem, raskid s grijehom i odvraćanje od svakog zla. Obraćenje je djelo Božje milosti koje naše srce otvara i vraća Bogu. Nemrs, odricanje od mesa znak je pokore i samokontrole naše naravi.

Post i nemrs ne obvezuju one koji su u težim životnim uvjetima, kao što su bolesnici, trudnice, dojilje, putnici i svi oni koji se nalaze u situaciji da im je teško postiti.

Pepelnica ili Čista srijeda poziva nas vjernike na dublje promišljanje i promjenu srca.

Posipanje pepela ili obred  pepeljenjaNaziv joj potječe iz obreda pepeljenja kada svećenik posipa vjernike po glavi pepelom napravi znak križa na glavi izgovarajući: „Obratite se i vjerujte evanđelju“ ili iz starijih obrednika: „Sjeti se čovječe da si prah i da ćeš se u prah vratiti“.

Pepeo kojim se vjernici posipaju na Čistu srijedu dobiva se od spaljenih grančica s prošlogodišnje Cvjetnice. To je podsjetnik na Kristovu patnju i vjernikovu spremnost da sudjeluje u svojim odricanjima i drugim pobožnostima u Kristovoj žrtvi.

Posipanje pepela po glavi označava pokoru i spremnost na novi život na što se odnose riječi obratite se i vjerujte evanđelju, dok riječi sjeti se čovječe da si prah i da ćeš se u prah vratiti podsjećaju na čovjekovu prolaznost i smrtnost kao i potrebu da se čovjek u punoj poniznosti podloži Bogu svom stvoritelju. Korizma započinje Pepelnicom od 6 stoljeća, a u rimskoj liturgiji postoji od 4. stoljeća.

Četerdesetnicu obilježava 6 nedjelja, a to su:  

1. Čista nedjelja– dolazi nakon čiste srijede ili Pepelnice. Imena katekumena koji će u vazmenoj noći prisustvovati sakramentu kršćanske inicijacije krštenju zapisuju se u obredu izbora na ovu nedjelju

2. Pačista nedjelja– je još čišća od prve nedjelje. Na pašistu nedjelju pozvani smo se osvrnuti na protekli dio korizme.

3. Bezimena nedjelja– ime je dobila iz poštovanja prema Kristovoj muci. Katekumeni koji se pripremaju za slavlje sakramenata u vazmenoj noći imaju svoju prvu provjeru ili scrutinium.

4. Sredoposna nedjelja– svoje je ime dobila zbog četvrtka koji joj prethodi i označava polovicu korizmenog hoda. Katekumeni se nalaze na pola puta čišćenja i prosvjetljenja.

5. Gluha nedjelja– obilježena je pjevanjem bez pratnje orgulja, te pokrivanjem slika i križeva ljubičastim platnom. Križ ostaje pokriven do obreda otkrivanja u bogoslužju Muke Gospodnje na Veliki Petak, a slike do uoči vazmenog bdijenja. Gluha nedjelja ukazuje nam na veličinu dana muke ,smrti i uskrsnuća Gospodnjeg. Križeve vjernici mogu pokriti i u svom domu kako bi se na Veliki Petak upriličilo obiteljsko ljubljenje križa.

6. Cvjetnica ili nedjelja Muke Gospodnje– cvjetnicom započinje Veliki tjedan uz klicanje, blagoslov i procesiju s palminim ili maslinovim grančicama. U Hrvatskoj je poznat običaj umivanja u cvijeću i kićenja bunara ujutro Cvjetne nedjelje.

Veliki tjedan počinje Cvjetnicom ili nedjeljom Muke Gospodnje i traje do Uskrsa.

Na Veliki se četvrtak ujutro služi se misa posvete ulja na kojoj se blagoslivlja ulje za svetu potvrdu, bolesničko pomazanje i katekumene.

Na Veliki Četvrtak uvečer služi se misa Isusove posljednje večere potom slijedi Gecemanska ura, sat klanjanja i molitve s Isusom.

Na Veliki Petak nema svete mise. Vjernici mole u tišini to je dan Isusove muke i smrti Sudjeluju u obredima Velikog Petka.

Velika Subota je dan tišine do Vazmenog bdijenja. Na Uskrs se slavi Isusovo uskrsnuće pobjeda nad zlom i grijehom. Spasitelj je živ.

Tekst napisala: Tanja Milinović, volonterka u sklopu projekta Europskih Snaga Solidarnosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *