Menadžment volontera
13. travnja 2021.
Promoviranje i nagrađivanje volontiranja
30. srpnja 2021.

Koju korist od volontiranja imaju volonteri

Volonterstvo u korist zajednice, za povećanje dobrobiti pripadnika ranjivih skupina, za povećanje kvalitete života u zajednici, za očuvanje okoliša, dobrobit ne donosi samo zajednici, već i volonterima.

Brojna istraživanja pokazuju kako volonteri imaju manje razine anksioznosti i depresivnosti, bolje fizičko zdravlje, veće životno zadovoljstvo …

Na volonterskom angažmanu volonteri mogu stjecati znanja i vještine koji će im koristiti prilikom nastavka školovanja i/ili zapošljavanja/rada. U kontaktima s onima kojima pomažu, volonteri mogu razvijati komunikacijske vještine, surađujući s drugima timsku suradnju, rješavajući probleme povećavati svoj kapacitet usmjerenosti na postizanje cilja. Ovisno o vrsti volontiranja, mogu stjecati digitalne kompetencije ili unaprijediti svoju kreativnost i inovativnost. Osim neformalnog učenja tijekom volontiranja, volonteri isto tako na edukacijama koje osiguravaju organizatori volontiranja, mogu saznati više o potrebama koje postoje u društvu, o zakonskim propisima vezano za volontiranje ili se više uputiti u načine upravljanja volonterskim aktivnostima.

Što su volonterski sadržaji kvalitetniji, što je bolje pripremljena podrška volonterima, u vidu edukacije, mentora, sustavnog praćenja usvojenih kompetencija, vrednovanja tih kompetencija u vidu odgovarajućih potvrda, to je korist za volontere veća. Veliku važnost imaju i kontakti koje volonteri ostvaruju s lokalnom zajednicom, prilikom upoznavanja ljudi okupljenih oko istih interesa, kako za proširenje osobne tako za povećanje profesionalne mreže kontakata.

Međunarodna volontiranja dodatno pružaju mogućnost stjecanja međukulturnih kompetencija, boljeg snalaženja u nepoznatim sredinama, upoznavanja drugačijih navika i običaja, upoznavanje povijesti, politike, kulture, društvene situacije drugih nacija te kroz to povećanja fleksibilnosti i tolerancije na razlike.

Inkluzivno volontiranje, kod kojeg volonteri sami imaju manje mogućnosti, bilo da se radi o osobama slabijeg imovinskog stanja, nižih razina edukacije, ili koje su izbjeglice, pripadnici manjina ili osobe s invaliditetom, omogućava svima, bez razlike, da doprinose dobrobiti zajednice i pritom sami stječu korisna iskustva i povećaju vlastitu uključenost u društvo.

Volonterska aktivnost, pored brojnih dobrobiti zajednici, pomaže u širenju obzora i stjecanju iskustava koji pomažu u stvaranju pozitivnijih stavova prema sebi, drugima i društvu i aktiviraju i motiviraju za veće korištenje vlastitih potencijala što je od ključne važnost u  vremenu u kojem se susrećemo s brojnim neizvjesnostima, zbog klimatskih i tehnoloških promjena, nepovoljnih demografskih i socioekonomskih trendova.

Vlatka Šimunović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *