Državna nagrada za volontiranje 2020. – Prijave u tijeku
2. studenoga 2020.
Koroporativno volontiranje – Expedia Groupe
13. studenoga 2020.

Europske snage solidarnosti nadilaze granice pandemije i krize

Mladi u dobi od 18-30 godina iz Bosne i Hercegovine, Italije i Njemačke, imali su priliku sudjelovati u volonterskom projektu Most solidarnosti – Solidarity bridge koji se provodi u okviru Europskih snaga solidarnosti. Volontiranje se odvijalo u timu, a volonterski tim u Hrvatskoj je boravio 15 dana.

Europske snage solidarnosti program su Europske unije, čiji je cilj mladima omogućiti socijalno uključivanje kroz volontiranje i mobilnost te njegovati i širiti univerzalne Europske vrijednosti i ponajviše širiti solidarnost i održivost ponašanja svih građana Europske unije, ali i susjednih zemalja.

Jedna od velikih prednosti ovog programa je nediskriminacija u odabiru volontera kojima je omogućena prilika da putuju, borave i volontiraju u odabranoj organizaciji i sve to bez ikakvog financijskog troška.

Dvanaest mladih koji inače žive u Bosni i Hercegovini, Italiji i Njemačkoj provodili su kreativne radionice s ciljem izrade motivacijskih poruka i nakita za bolesnike tijekom liječenja i uređenje prostora u kojima oni borave, osim toga uređivali su javna mjesta u zajednici, a konferencijom koju su sami organizirali obilježili su Svjetski dan borbe protiv gladi.

Mladi iz Njemačke su nažalost u zadnji trenutak morali odgoditi svoje putovanje zbog vrlo neizvjesne i rastuće pandemije, ipak aktivnosti su odlučili provoditi u svojoj lokalnoj sredini u Njemačkoj, a sa ostatkom grupe koja je doputovala u Zagreb, bili su povezani internetom. Epidemiološka situacija je nažalost obilježila ovu prvu aktivnost u okviru Europskih snaga solidarnosti. Ipak, čudesno je kako su unatoč tom ograničenju njihove aktivnosti urodile dobrim djelima, pomoći potrebitima, brojnim kreativnim radovima, snimljenim pričama za djecu u bolnici i jednom sjajnom monodramom.

Sretni smo što smo ovim mladim ljudima ponudili novo iskustvo, obogatili njihove živote novim znanjima i stvorili uspomene koje će se pamtiti.Hvala im za svaki trenutak vremena, za sav uloženi trud, znanja i vještine kojima su izmamili osmijeh na nečije lice i učinili naše danas vedrijim.

Projekt je sufinancirala Europska unija.

#MostSolidarnosti #EuropskeSnageSolidarnosti #EuropeanSolidarityCorps #PomozimoZajednoOdgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *