DOBITNICI NAGRADE „GORDANA JELIĆ“ KROZ GODINE – OSVRT TANJE BABIĆ KAO NAJBOLJE VOLONTERKE U BIH U 2018. GODINI
4. studenoga 2022.
DOBITNICI NAGRADE „GORDANA JELIĆ“ KROZ GODINE – OSVRT LJERKE BRALO KAO NAJBOLJE VOLONTERKE U BiH U 2019. GODINI
11. studenoga 2022.

DOBITNICI NAGRADE „GORDANA JELIĆ“ KROZ GODINE – OSVRT JOSIPE GALIĆ KAO NAJBOLJE VOLONTERKE U REPUBLICI HRVATSKOJ U 2019. GODINI

„Sjetite se da uvijek imate ruke koje mogu zagrliti, ruke koje mogu pomoći, ruke koje mogu primiti drugu ruku i reći ne brini“.  

Ovo su riječi kojima profesorica Josipa Galić, prva dobitnica ovog vrijednog volonterskog priznanja u Republici Hrvatskoj, želi podsjetiti svakog čovjeka na neprocjenjivu snagu i utjecaj koji ima u odnosu na drugog čovjeka, a posebice čovjeka u potrebi.

U svom osvrtu, koristila je svako slovo satkano u riječi VOLONTIRAJ kako bi opisala što za nju predstavlja davanje sebe za dobrobit drugog i ovo vrijedno volontersko priznanje.

Vrlo sam sigurna kada kažem, da se ne sjećam perioda svojeg života, a da nisam nešto radila, pomagala, putovala, slagala, zabavljala, pjevala, povezujući sve uz riječ volonter.

Opisati volontiranje i sve ono što donosi, puno je teži posao od samog volontiranja. To je nutarnji osjećaj koji pokreće. Kao struja, kao more, kao sunce. Tjera te da ideš dalje, jače i snažnije.

Lijepi je osjećaj imati baš tu snagu i emociju. Moći pomoći drugom kada je u potrebi. Kroz sve to osvještavati sebe, stjecati nove vrline, dobivati nove prijatelje, jednostavno živjeti.

Odgovorno tvrdim uz ogromno iskustvo koje imam u sferi volontiranja, da je to čista esencija života. Mjesto gdje se sve sudara i naočigled vlada kaos bolesti, neimaštine, nesnalaženja, kalvarije…

Nekako pomisliš, gdje je kraj, zašto se to događa? Odgovor na to: volontiraj, volonter. Riječ koja u sebi ima prva slova najpoželjnije riječi na svijetu: VOLIM. Voljeti i ljubiti čovjeka u potrebi. Voljeti ga da bi mu poklonio djelić sebe. Da bi mu poklonio djelić svojeg vremena ili svojeg znanja. Biti tu i stajati uz njega u njegovoj muci. Donositi mu sunce, davati mu snagu, samo svojim bitkom.

Televiziju, društvene mreže, višak slobodnog vremena, jednostavno zamjeni s par minuta pomoći susjedu ili susjedi u potrebi, sat vremena u izradi rukotvorina, sat i pol vremena u razgovoru s roditeljem bolesne djece. Ispričaj vic, priču ili zabavnu zgodu. Na trenutak odagnaj tugu i donesi osmijeh.

Istina je, da sam se često u svojem volonterskom radu susretala s pitanjima, što mi treba da bi volontirao, pa gdje da se javim, kome da se javim. Budi otvorenog srca u svakoj prigodi, osluškuj srce, gledaj očima i shvati koliko u svojem životu imaš.

Rado s onim koji me o toj temi pitaju podijelim i ovo. Neka zbog nas i našeg ponašanja netko povjeruje u ljudsku dobrotu. Kada pomislite, pa što ja mogu dati. Sjetite se da uvijek imate ruke koje mogu zagrliti, ruke koje mogu pomoći, ruke koje mogu primiti drugu ruku i reći ne brini. Ruke koje mogu obrisati suzu i ruke koje mogu biti utočište za plakanje.

Ako u svemu tome, netko primijeti vaš trud, volju i želju, dobijete i onu ljudsku satisfakciju. Sjećam se trenutka i telefonskog poziva da sam u izboru za volontera godine, baš ja izabrana. Osjećaj važnosti i topline. Osjećaj ponosa. Postoje ljudi koji vide kao i ja, cijene iste vrijednosti i šire ih.

Jednostavno je. Bez obzira na nagradu koja krasi police u mojem stanu, važnije su mi životne nagrade. Ljudski stisak ruke, osmijeh i pogled iz kojeg čitaš milijardu stvari. I shvatiš da je Mali Princ imao pravo: „Samo se srcem dobro vidi, bitno je očima nevidljivo.“

Udruga ovim putem poziva sve zainteresirane fizičke i pravne osobe iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine da prijave osobe za koje smatraju da zaslužuju nositi titulu najboljeg volontera/volonterke u Republici Hrvatskoj i najboljeg volontera/volonterke u Bosni i Hercegovini.

Rok za podnošenje prijava kandidata ponedjeljak, 28. studenoga. Sve detaljnije informacije o pravilima i proceduri prijave kandidata, kao i obrazac za prijavu kandidata, možete pronaći na službenoj stranici udruge – http://humh.hr/natjecaji.asp te stranici Lokalnog volonterskog centra udruge „Pomozimo zajedno“ https://pomozimozajedno.hr/volontiranje/volonterska-nagrada-gordana-jelic/ .

Humanitarna udruga „fra Mladen Hrkać“ osnivač je Lokalnog volonterskog centra „Pomozimo zajedno“, a aktivnost izrade i dodjele nagrade provodi se u sklopu istoimenog projekta kojeg sufinancira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Republike Hrvatske.

#pomozimozajedno 💛 #volonteri  #nagradagordanajelic

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *